Nederlands

Wageningen University & Research

Maak onderzoeksresultaten wereldwijd vindbaar

Student in de bibliotheek van Wageningen University & Research

Het huidige onderzoek wordt in de toekomst het erfgoed van WUR. Met CONTENTdm werken we samen met onderzoekers en de Speciale Collecties van de bibliotheek aan het behoud en het zichtbaar maken van de historische artefacten van de toekomst."

Joke Webbink
Informatiespecialist en projectleider, bibliotheek Wageningen University & Research

Root System Drawings is een digitale collectie die is samengesteld door de bibliotheek van Wageningen University & Research. Deze collectie stond recent volop in de aandacht op sociale media. En dat leidde weer tot een uitgebreid artikel over de wortelstelsels in The Washington Post. Het was een van de vele successen voor het bibliotheekteam. Hieruit blijkt welke rol CONTENTdm® kan spelen bij het presenteren van unieke onderzoeksresultaten en speciale collecties.

De onderzoekers van deze prestigieuze landbouwuniversiteit hebben al een groot aantal beelden gemaakt die internationaal van groot belang zijn. “Onze beeldcollecties zijn een combinatie van historische onderzoeksafbeeldingen en actueel wetenschappelijk onderzoek, dat momenteel in de belangstelling staat”, vertelt Joke Webbink, informatiespecialist en programmamanager. Door de beeldcollecties online beschikbaar te stellen via CONTENTdm, worden deze toegankelijk voor een wereldwijd publiek. En dat vergroot de impact van die collecties.

Joke zoekt in elke nieuwsbrief van de universiteit naar interessant artikelen en neemt contact op met de onderzoekers om te vragen de beelden van hun onderzoek kunnen worden toegevoegd aan een bibliotheekcollectie. "De meesten vinden het een eer te worden gevraagd om hun onderzoek in CONTENTdm te zetten", aldus Joke.

De bibliotheek biedt tools om onderzoekers te helpen hun specialistische kennis te vertalen naar metadata. Sommige onderzoekers hanteren hiervoor een praktische aanpak. Voor één groep afbeeldingen "hebben we met de onderzoeker samengewerkt om deze als collectie in CONTENTdm te laden", vertelt informatiespecialist Paulien van Vredendaal. "Hij heeft een hele dag met ons gezeten om de metadata in te voeren."

"Er staan nu een aantal prachtige schatten in CONTENTdm, zoals het tulpenboek van Pieter Cos, dat in 1637 werd gepubliceerd. Maar een groot deel van onze meest indrukwekkende artefacten staan nog steeds alleen in de bibliotheek. We werken eraan om steeds meer van onze fysieke collectie online toegankelijk te maken naast de ondersteuning die we bieden aan onze onderzoekers."

—Paulien van Vredendaal, informatiespecialist, bibliotheek Wageningen University & Research

Het team heeft de collecties op een aantal fantasierijke manieren onder de aandacht gebracht, bijvoorbeeld met artikelen in de bibliotheeknieuwsbrief, blogposts en promotievideo's. En ze hebben heel creatief wenskaarten en legpuzzels laten maken van afbeeldingen uit de collecties.

En dat werpt zijn vruchten af. Het gebruik van de CONTENTdm-site van de bibliotheek is exponentieel gegroeid. In een jaar tijd is het aantal gebruikers met ongeveer 600% gegroeid. Meer dan de helft van deze gebruikers bekijkt de collecties nu vanaf een mobiel apparaat. Mogelijk is dit deels het gevolg van de COVID-19-pandemie en deels dankzij de responsieve interface van CONTENTdm.

De universiteit is onlangs overgestapt naar de gehoste versie van CONTENTdm. "In het begin zagen we CONTENTdm vooral als een catalogus van afbeeldingen", vervolgt Paulien. “Maar met de cloudversie is de nadruk verschoven naar het promoten van de beeldcollecties zelf. Dat is een belangrijke ontwikkeling voor ons. We zouden graag zien dat OCLC een tool ontwikkelt om binnen CONTENTdm online tentoonstellingen op te zetten.”

Voortbouwend op dit succes wil het bibliotheekteam de collecties en hun waarde blijven uitbreiden. Ze willen alle collecties beter zichtbaar maken voor onderzoekers over de hele wereld door ze met de WorldCat Digital Collection Gateway toe te te voegen aan WorldCat®. Ook werken ze aan een online tentoonstelling met afbeeldingen uit een van de collecties. En ze onderzoeken het gebruik van IIIF-standaarden om bronnen met nuttige teksten en afbeeldingen voor te stellen wanneer gebruikers online naar content zoeken.

Het huidige onderzoek wordt in de toekomst het erfgoed. Omdat de bibliotheek CONTENTdm gebruikt, hebben de onderzoekers van de universiteit een tool om hun afbeeldingen op te slaan en te delen. De betere zichtbaarheid verhoogt de waarde van de speciale collecties en het onderzoeksmateriaal.

Services die de bibliotheek van Wageningen University & Research afneemt

CONTENTdm

WorldShare Management Services

Tipasa

Locatie

  • Wageningen, Nederland

Overzicht van deze bibliotheek

  • Ondersteunt de beste landbouwuniversiteit ter wereld volgens de National Taiwan Ranking
  • Helpt de universiteit haar missie vervullen om de potentie van de natuur te verkennen ter verbetering van onze levenskwaliteit
  • Beheert de bijzondere collecties onderzoeksresultaten van de universiteit die dateren van de jaren 1400 tot heden, met een sterke focus op digitale bronnen

Vergelijkbare ervaringen

Yvette Wilks bij de “Show ‘Em Whatcha Got” Mass. Memories Road Show: The Hip-Hop Edition, mei 2018

Zorg ervoor dat alle gemeenschappen zijn opgenomen in de lokale geschiedenis

Ontdek hoe de University of Massachusetts Boston foto's, verhalen en video's verzamelt die alle gemeenschappen in Massachusetts beter vertegenwoordigen.

destination-indiana_thumb

Maak geschiedenis relevant in een visuele cultuur

Ontdek hoe de Indiana Historical Society online afbeeldingen ordent op een manier waarmee mensen over de hele wereld gemakkelijk kunnen bladeren in de geschiedenis van Indiana en hierover informatie kunnen krijgen.