English

JAN 30

De evolutie van data in de Nederlandse bibliotheekgemeenschap

Minisymposium ter gelegenheid van het afscheid van Daniel van Spanje.

Registration is full for this event.

Op 1 februari 2020 gaat Daniel van Spanje met pensioen. Voor velen was hij het gezicht van de Gemeenschappelijke Informatie Infrastructuur. In die rol heeft hij met velen van u samengewerkt in projecten rondom de totstandkoming en verdere ontwikkeling van GGC, NBC-IBL en PiCarta. Een bijzonder moment om te kijken naar de ontwikkelingen in het Nederlandse landschap rondom metadata.

Over deze sessie
De digitalisering en het digitale netwerk hebben grote invloed op de wijze waarop bibliotheken en erfgoedinstellingen met data en metadata omgaan. Organisaties veranderen altijd, maar wat er sinds enige tijd gaande is, lijkt toch ingrijpender. Van collectie naar connectie, van toegang door aanschaf naar hergebruik via licentiebeheer, de veranderingen zijn al geruime tijd aan de gang – maar lijken nu in een stroomversnelling geraakt door de trend naar meer openheid binnen de publieke sector en de wetenschap.

Nu bijna alles wat ertoe doet digitaal is of digitaal beschikbaar is, en elke informatiebron of brokje kennis terug te brengen is tot “bewerkbare data” – wat is nog de rol van metadata? Tijdens dit minisymposium gaan we verder in op dit vraagstuk.

Daniel van Spanje, Senior Productmanager OCLC, Titia van der Werf, Senior Program Officer OCLC Research, en Saskia Scheltjens, hoofd Research Services Department van het Rijksmuseum Amsterdam, zullen nader ingaan op deze veranderingen en de discussie met de deelnemers aan het symposium stimuleren. Anja Smit, Directeur Universiteitsbibliotheek Utrecht, leidt als dagvoorzitter het programma in en begeleidt de discussie.

Aansluitend heffen we het glas op Daniel.

Date

30 January 2020

Time

13:30 – 18:00
Central European Time [UTC +1]

Location

Leiden

Venue

OCLC Conference Center