Uw vervoer naar en in Straatsburg

Straatsburg ligt niet ver van Nederland. Over land (per auto of trein) bedraagt de reistijd ongeveer 6 tot 7,5 uur (met de bus 12 uur), met het vliegtuig bent u er in ruim een uur (directe vlucht). Zie voor details hieronder.

Gratis lokaal openbaar vervoer voor deelnemers

OCLC zal deelnemers voorzien van een gratis biljet voor drie dagen met het openbaar vervoer (tram en bus), waarmee u tijdens uw verblijf onbeperkt kunt reizen tussen de belangrijkste locaties van de bijeenkomst. Meer informatie hierover zal te zijner tijd naar de bevestigde deelnemers worden gestuurd.

Trams in het stadscentrum

Tram service

Straatsburg heeft een goed tramnetwerk (Frans) met zes tramlijnen en gemakkelijke, snelle verbindingen tussen het treinstation, de hotels en het conferentiecentrum (Palais des Congrès). De trams rijden elke zes minuten tussen 04.30 en 00.30.

Voor meer informatie over de verschillende transportmogelijkheden in Straatsburg kunt u de website van de Wereld Reisgids (in het Engels) bezoeken.

Per bus

Straatsburg is vanuit Nederland ook per bus bereikbaar. Eurolines rijdt drie keer per week tussen Amsterdam en Straatsburg, waaronder heen op maandag en terug op donderdag. De kosten liggen met retourtickets vanaf 86 euro relatief laag, maar u bent wel circa 12 uur onderweg. U hoeft niet over te stappen.

Per vliegtuig

Aéroport International Strasbourg

Het Aéroport de Strasbourg heeft als officiële code SXB. In sommige gevallen wordt gesproken over de luchthaven Entzheim, doordat het gelegen is in de omgeving van Entzheim. De luchthaven is zeer dichtbij het stadscentrum en behoort tot de belangrijkere in Frankrijk met meer dan een miljoen passagiers per jaar, verbindingen van 25 luchtvaartmaatschappijen en 35 reisorganisaties die meer dan 200 bestemmingen bieden via directe vluchten of met overstap. KLM vliegt drie maal per dag rechtstreeks naar Straatsburg vanaf Schiphol, verbindingen via Parijs (Air France/KLM) en Frankfurt (Lufthansa) zijn ook mogelijk.

Vier keer per uur rijdt een pendeltrein in 9 minuten van de luchthaven naar het centrum van Straatsburg. Op de luchthaven kunt u een gecombineerd TER trein/tramkaartje kopen voor € 4,- bij de machines naast de overdekte looppaden die naar het treinstation leiden.

Er is ook een pendelbus tussen de luchthaven en de tramhalte Baggersee. Deze vertrekt de hele dag elke 30 minuten, van 5.10 uur tot 23.15 uur. Deze rit duurt 12 minuten en een kaartje kost € 5,10 enkele reis. Bij tramhalte Baggersee kunt u tram A nemen die rechstreeks naar het stadscentrum gaat. Een taxi van de luchthaven naar het centrum is ook mogelijk; deze staan tot 23.00 uur voor de luchthaventerminal. Een rit van de luchthaven naar het Palais des Congrès kost ongeveer € 32,-.

Per auto

Straatsburg ligt aan het hoofdwegennet van centraal Europea, direct verbonden met Saarbrücken, Metz en Parijs door de A4, en met Mannheim en Frankfurt door de A35. Vanuit Utrecht is het ongeveer 6 uur rijden.

Op websites als Google Maps en Via Michelin kunt u routes berekenen naar Straatsburg van overal in Europa en bij sommige ziet u bijvoorbeeld ook kosten voor tolwegen.

Om opstoppingen in het stadscentrum te voorkomen raden wij u aan gebruik te maken van een van de grote parkeergarages en verder tijdens uw verblijf het openbaar vervoer te gebruiken. Lees hier meer over parkeren in de stad. Bij het Palais des Congrès is parkeren gratis.

Per trein

Het centrale station van Straatsburg is het op één na grootste Franse station buiten Paris. Er is een Informatiebalie voor toeristen op dit station, dat van 9.00 tot 19.00 uur is geopend, van maandag tot en met zaterdag. Een taxi van dit Gare de Strasbourg naar het Palais des Congrès kost ongeveer € 15,-.

De Franse spoorwegen (SNCF) verbinden Straatsburg via hogesnelheidstreinen (TGV) met Gare de l'Est in Parijs (op enkele minuten lopen van het Gare du Nord, waar de Thalys uit Amsterdam aankomt). 

De TGV-Est rijdt van Parijs naar Straatsburg in 2 uur en 20 minuten. De totale reistijd van Amsterdam naar Straatsburg komt daarmee op ongeveer 7 uur en 15 minuten, inclusief de overstap.

Een alternatief is de route via Duitsland, met de ICE van de Deutsche Bundesbahn, wat ongeveer 6 uur duurt, maar dan moet u twee of soms drie keer overstappen.

 

OCLC is een mondiaal bibliotheekcoöperatief, sinds 1967 in bezit van, bestuurd door en actief dankzij de leden. Ons publieke doel is dat we samen de toegang verbeteren tot de informatie in bibliotheken wereldwijd en manieren vinden om de kosten voor bibliotheken te verminderen door samenwerking. Verder lezen »