Overzicht optionele ledensessies

Deze sessies zijn optioneel en vereisen een aparte registratie. Geeft u zich alstublieft op via het registratieformulier. U kunt voor de sessies uw eerste en tweede keuze aangeven, houd er alstublieft rekening mee dat de sessies parallel lopen en u er maar één kunt bijwonen. De organisatoren behouden het recht om sessies te annuleren indien er te weinig interesse voor is.

Linked data workshop

Onder leiding van: Richard Wallis

Een overzicht van alle linked data initiatieven van OCLC en andere organisaties, gevolgd door een nadere beschouwing van de data en relaties ertussen die zijn gepubliceerd, de formats en vocabulaires die zijn gebruikt en hoe ermee te werken. Bezoekers kunnen baat hebben bij het meebrengen van een laptop om sites die live worden getoond te proberen.

Toekomstige richting voor metadata

Onder leiding van: Ted Fons

De sessie over de plannen met WorldShare Metadata biedt de mogelijkheid tot discussie over de toekomst van metadata management met een breed beeld van de invalshoeken van leden en OCLC medewerkers. Tot de opzet behoort een panel van OCLC medewerkers en afgevaardigde leden. De panelleden zullen omschrijven hoe zij gebruikmaken van OCLC diensten en wat hun visie is over de evolutie van metadatabeheer in hun instellingen. OCLC medewerkers zullen een update geven over WorldShare Metadata en commentaar geven op het zich ontwikkelende metadatalandschap.

WorldShare Metadata is een onderdeel van OCLC’s strategie om oplossingen op webschaal te bieden voor het hele scala aan werkprocessen van bibliotheken. WorldShare Metadata zal een complete oplossing metadatabeheer bieden voor gedrukte, elektronische en digitale bronnen ongeacht het format. Deze set van nieuwe applicaties en diensten zal de komende paar jaren in fases beschikbaar komen. De sprekers zullen ook praten over hoe linked data en de nadruk op gezamenlijk gemaakte gezaghebbende data nieuwe kansen creëren voor het werkproces van metadatabeheer.

OCLC WorldShare Management Services en Europese implementaties

Onder leiding van: Annette Dortmund en Elisabeth Robinson

OCLC WorldShare biedt een reeks applicaties voor bibliotheekmanagement gebouwd op het OCLC WorldShare Platform. Dit is een wereldwijde online architectuur die OCLC’s diensten en applicaties op webschaal ondersteunt, en biedt een flexibele, open toegang tot de bibliotheek gegevens via API's en andere webdiensten.

Deze sessie zal zich toespitsen op OCLC WorldShare applicaties, de OCLC applicaties op webschaal die de werkprocessen van de bibliotheek stroomlijnen wat de efficiency verbetert waarmee een bibliotheek de gehele collectie kan beheren en die medewerkers beschikbaar maakt om zich te richten op hun meer publiekgerichte taken.

Een tweede focus ligt op de Europese implementaties van de WorldShare Management Services. Leden die early adopters waren van de WorldShare applicaties zullen over hun ervaringen vertellen.

Productmanagers Annette Dortmund en Elisabeth Robinson zullen een gedetailleerd overzicht geven over de meest recente ontwikkelingen op dit vlak. Verder presenteren zij de belangrijkste punten met betrekking tot de functionaliteit en ten slotte geven zij een korte demonstratie van de diensten.

Lidbibliotheken zullen vervolgens hun ervaringen delen met betrekking tot de implementatie van OCLC WorldShare Management Services en het live gaan met OCLC WorldShare Management Services.

Het transformeren van Zoeken & Vinden en Resource Sharing met OCLC: FirstSearch, WorldCat Resource Sharing en meer

Onder leiding van: Katie Birch en Mindy Pozenel

Nieuwe diensten van OCLC bieden kansen om te creëren en beschikbaar te maken op webschaal. OCLC WorldShare Interlibrary Loan is gebouwd op het OCLC WorldShare Platform en zal WorldCat Resource Sharing vervangen en de bibliotheekmedewerkers en -gebruikers helpen om snel en gemakkelijk de bronnen te verkrijgen die zij nodig hebben van bibliotheken over de hele wereld. Daarnaast zijn er nieuwe zoek&vind-elementen in WorldCat.org en WorldCat Local die de medewerkers de opties bieden die zij nodig hebben. Hoor van Mindy Pozenel (directeur van OCLC WorldCat Discovery Services) en Katie Birch (portfoliodirecteur van OCLC Delivery Services) wat zij vertellen over hun huidige en toekomstige initiatieven.

Klantgerichtheid en bibliotheekmarketing: Toegewijde stappen naar de echte en digitale toekomst

Onder leiding van: Norbert Weinberger

Pas onze bibliotheek en dienstverlening aan de behoeften van de gebruiker van morgen aan – inzicht in een lopend proces (Sabine Homilius, directeur Stadtbücherei Frankfurt am Main)

Het bouwen van gemeenschapszin: uitleg van de “Geek the Library” campagne en geleerde lessen (Chrystie Hill, directeur community relations bij OCLC)

Het bibliotheeklandschap presenteert uitdagingen voor bibliotheekbeheer en -marketing, zoals: hoe kunnen bibliotheken relevante diensten bieden aan de huidige en mogelijk nieuwe gebruikers? Kunnen bibliotheken de aandacht op hun financiële positie vestigen en de samenwerking binnen hun gemeenschappen versterken? Vormt internet een bedreiging voor de traditionele bibliotheek, of kunnen bibliothecarissen hun fysieke ruimtes nieuw leven inblazen door verder te bouwen op de kracht van de online wereld?

In deze workshop zullen we verkennen hoe bibliothecarissen de antwoorden op deze vragen zouden kunnen vinden. We zullen horen over de aanpak van de Stadtbücherei Frankfurt om bibliotheekdienstverlening te ontwikkelen voor de behoeften van de gebruikers van vandaag en morgen. We zullen ook kijken naar de geslaagde Amerikaans “Geek the Library” campagne om de bibliotheek te marketen en onder de aandacht te brengen, en plannen voor aanpassing en toepassing van deze campagne in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland.

Deelnemers zullen daarna zelf spreken en bijdragen vanuit hun eigen ideeën en ervaringen.

Toenemende inzetbaarheid en kwaliteit online

Onder leiding van: Titia van der Werf

Deze sessie gaat over het brengen van de bibliotheek in Wikipedia, Google, Europeana/TEL en andere zoekaggregaties, met als doel de inzetbaarheid en kwaliteit van de online informatie te verbeteren. Max Klein (in-huis wikipedian bij OCLC) en Rémi Mathis (president van Wikimedia France) zullen inzichten verschaffen in recente inspanningen om verder te gaan dan verspreiding van collectie-informatie in Wikipedia. Shenghui Wang (OCLC Research scientist) zal de mogelijkheden langslopen van het clusteren van methodologieën om de consistentie in heterogene metadata-aggregaties te verbeteren. Deelnemers zullen horen wat er gebeurt tussen Wikipedia en bibliotheken en welke kansen er zijn om beide in verbinding te brengen. Ze horen ook wat er nodig is om het zoeken en vinden te verbeteren in heterogene metadata-aggregaties van bibliotheken, musea en archieven.

Bibliotheken die doen: digitale collectievorming met CONTENTdm. Hoe & waarom?

Onder leiding van: Russ Hunt

CONTENTdm is OCLC’s software voor digitaal collectiebeheer. Bibliotheken overal ter wereld gebruiken CONTENTdm om de opslag, het beheer en de levering te verzorgen van hun digitale collecties op internet.

In deze ledensessie zullen Europese CONTENTdm-gebruikers uitleggen waarom zij CONTENTdm kozen en hoe ze het gebruiken om hun uiteenlopende collecties, zoals lokale historische archieven, kranten/pamfletten, boeken, kaarten, beelden en audio- of videomateriaal, bij hun eindgebruikers te krijgen.

Tot de sessie behoort ook een update van de laatste ontwikkelingen in de CONTENTdm software en de vertoning van een case study van CONTENTdm op video.

OCLC is een mondiaal bibliotheekcoöperatief, sinds 1967 in bezit van, bestuurd door en actief dankzij de leden. Ons publieke doel is dat we samen de toegang verbeteren tot de informatie in bibliotheken wereldwijd en manieren vinden om de kosten voor bibliotheken te verminderen door samenwerking. Verder lezen »